100WEEKS breekt lans voor meer cash-hulp: 'Het is nu nodig'

Een rapport van de Verenigde Naties pleitte eerde deze week ervoor om 2.7 miljard mensen tot een jaar lang direct geld te geven. Bij het verrassende pleidooi voor cash transfers op zo een grote schaal werden ook vraagtekens gezet. 100WEEKS-oprichter Gitte Büch lichtte gisteren op NPO Radio 1 in Dit is de Dag toe waarom zij het idee steunt. 'Wij hebben 100WEEKS precies hiervoor opgericht.'

Volgens de ontwikkelingsorganisatie van de VN, UNDP, zou een dergelijk 'tijdelijk basinkomen' voorkomen dat de coronacrisis ernstige gevolgen heeft voor mensen in armoede wereldwijd. Mobile money zou bij uitstek geschikt zijn voor de distributie van deze noodsteun.

In het radioprogramma Dit is de Dag liet hoogleraar transities Jan Rotmans echter ook een kritisch geluid horen. De Rotterdamse professor zei dat er te weinig geëxperimenteerd is met basisinkomen om nu ineens op zo'n grote schaal ermee aan de slag te gaan. 100WEEKS-oprichter Gitte wees erop dat academisch onderzoek naar cash transfers consistent een positief beeld laat zien. "Het is keer op keer bewezen: geld geven zonder bestedingsvoorwaarden is een goede manier om mensen uit de armoede te krijgen.”

Rotmans zag toch liever dat er eerst met een kleine groep werd geëxperimenteerd.” Ik vind het nogal wat om dit in een keer op zo'n grote schaal te doen", aldus de hoogleraar, die pleitte voor een "geleidelijke" aanpak. Gitte wierp echter tegen dat noodsteun in Nederland ook met gezwinde spoed is ingezet. "Ik denk dat mensen in Nederland heel blij waren dat de overheid dat snel heeft gedaan en niet geleidelijk". Ik vind dat mensen in ontwikkelingslanden dat ook verdienen", aldus Gitte. "Door de coronacrisis hebben de allerarmsten nu geld nodig."

Luister het hele radio-interview hier terug.