100WEEKS nu volledig coronaproof: 200 vrouwen van start in Rwanda

Mobile money is natuurlijk al coronaproof: het geld verandert van eigenaar zonder fysieke interactie. Toch ontkwam ook 100WEEKS niet aan een aantal aanpassingen in het programma. Nu die klaar zijn kunnen er weer nieuwe groepen van start.

In Rwanda beginnen binnenkort maar liefst 200 nieuwe deelnemers. Fabrice Ngenzi, landmanager Rwanda, is trots op de grote stap die het programma hiermee zet. “Ons doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen uit de armoede te ontsnappen. Wij blijven ons schikken naar dat doel, dat hoort bij de missie van 100WEEKS.”

De mobiele betalingen van lopende groepen zijn tijdens de gehele lockdown-periode doorgegaan. Fabrice: “We hebben helemaal geen problemen gehad. Het systeem werkt en we konden alle vrouwen bereiken. Dat voor hen cruciaal geweest om deze periode door te komen.”

Aanpassingen maken programma coronaproof

Om de gezondheid van deelnemers te waarborgen hebben we onze werkwijze nog eens tegen het licht gehouden. Was die wel 100% coronaproof? Noodzakelijke aanpassingen zijn nu doorgevoerd en 100WEEKS is klaar voor de toekomst.

Groepsbijeenkomsten zijn voorlopig wel van de baan. De wekelijkse meetings waar vrouwen onder meer financiële training krijgen zijn vervangen door regelmatig telefonisch contact tussen coaches en vrouwen. Coaches kunnen ook op huisbezoek gaan wanneer er specifieke problemen zijn, of natuurlijk wanneer een deelneemster behoefte heeft aan een goed gesprek.

Mobiele telefoon nog belangrijker

Ook de baseline interviews van startende groepen worden anders afgenomen. Vrouwen komen nu één voor één langs voor een gesprek in een gebouw dat door de lokale parochie ter beschikking is gesteld.

De mobiele telefoon is nog belangrijker geworden. De vrouwen gaan door met gezamenlijk sparen, niet in een fysieke spaarpot, maar door kosteloos mobiel geld naar elkaar te sturen. Ondertussen gebruiken ze hun mobieltjes om naar de radio te luisteren en het lokale nieuws te volgen. Net als in Nederland heeft thuisbezorging ook een vlucht genomen door de pandemie. Vrouwen bestellen onder meer groenten en betalen dan met mobile money.