Akwasi brengt bezoek aan 100WEEKS Ghana: ‘Deze nieuwe manier van geven is nodig’

Rapper en dichter Akwasi gaat in Nederland het verhaal van 100WEEKS vertellen. De kersverse ambassadeur is momenteel in Ghana op bezoek bij deelnemers aan het 100WEEKS-programma om te kijken hoe direct geven daar levens verandert.

Samen met 100WEEKS-oprichter Gitte Büch reisde hij af naar de regio Suhum waar zo’n 100 vrouwen momenteel wekelijks geld ontvangen via 100WEEKS. Akwasi, die zelf Ghanese roots heeft, leerde van hen hoe ze het geld uit Nederland gebruiken om zelf te ondernemen en zo permanent aan armoede te ontsnappen.

De reis was voor Akwasi een eye-opener, zo vertelt hij vanuit de Ghanese hoofdstad Accra. De armoede die hij zag was bij vlagen confronterend, maar het ondernemerschap van de vrouwen inspireerde juist. "Ik was enorm onder de indruk van Janet. Voor ze aan het programma deelnam had ze nauwelijks te eten", aldus Akwasi. "Ze was afhankelijk van anderen. Ze is met het 100WEEKS-geld een winkel begonnen en kan nu haarzelf en kinderen voeden. En haar winkel loopt goed."

Door zijn ervaringen met de vrouwen raakte Akwasi nog meer overtuigd van de noodzaak van de 100WEEKS-methode. “We kunnen een eind maken aan armoede, maar daarvoor is een nieuwe manier van geven nodig”, aldus Akwasi. “Direct naar de vrouwen. Daar wil ik me voor inzetten.”

De reis is een eerste stap in een samenwerking tussen 100WEEKS en Akwasi waarbij hij zich zal inzetten als ambassadeur voor 100WEEKS. “Akwasi past precies bij ons”, aldus Gitte. “Wij willen groeien en hij is een succesvolle verhalenverteller die gelooft in een nieuwe aanpak. Zo iemand hebben wij nodig in de voorhoede van de revolutie in hulp die we met 100WEEKS in Nederland gaan bewerkstelligen.”