Direct geven in Nederland: “We moeten een beweging bouwen, een coalitie”

Meer dan 70 mensen kwamen eerder deze maand bijeen in een mede door 100WEEKS georganiseerd seminar over cash-transfers. Toonaangevende hulporganisaties riepen hier op tot meer samenwerking.

Lees hier het volledige verslag.

Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking, presenteerde het seminar onder de titel Cash transfers against poverty.

Onderwerp van gesprek was de groeiende noodzaak van armoedebestrijding in het licht van de corona-pandemie en de rol die cash transfers hierin kunnen spelen. Vooraanstaand wetenschappers en beleidsmakers, waaronder Nobelprijswinnaars Abhijit Banerjee en Esther Duflo en de Adviesraad Internationale Vraagstukken, wezen recent al op de noodzaak om direct geld te geven aan mensen in extreme armoede om de ontluikende wereldwijde economische crisis te bestrijden.

Nederlandse organisaties die werken met cash-transfers waren goed vertegenwoordigd bij het online seminar, zowel onder gasten als sprekers, met bijdragen van Dorcas, Plan International, PharmAccess en 100WEEKS.

Veel van de aanwezigen pleitten voor meer samenwerking op het gebied van cash transfers. “We moeten een beweging bouwen, een coalitie”, zei Pepijn van Dijk van LittleBitz, een organisatie die met NGO’s samenwerkt om nieuwe digitale manieren van geven te ontwikkelen. Volgens van Dijk zien veel hulporganisaties elkaar nog als concurrenten, wat het bereiken van een nieuwe, jongere generatie donateurs in de weg staat.

Lees hier het volledige verslag van het webinar Cash transfers against poverty