Paulette (44) is deelnemer nummer 1.000 aan het 100WEEKS programma!

Enchanté, Paulette Bossomala (44)! Zij is de duizendste vrouw die via 100WEEKS werkt aan een betere toekomst.

Een klein tekstberichtje veranderde deze zomer het leven van Paulette Bossomala uit Ivoorkust. Met 8 euro aan mobile money op haar telefoon begon ze haar 100WEEKS. Vijf jaar geleden alweer, begon Jacqueline uit Rwanda als eerste vrouw ooit aan het programma. Paulette is nu de duizendste.

Ze heeft haar eerste 100WEEKS-geld gebruikt om spullen aan te schaffen waarmee ze een traditionele zeep maakt, lokaal bekend als kabakrou. Haar droom? De kabakrou-productie uitbouwen tot een klein bedrijfje.

Paulette is het negende kind uit een gezin van tien, geboren in Indénié-Djuablin, een cacaorijke regio in het oosten van Ivoorkust. Door haar slechte ogen kon Paulette de teksten op het schoolbord al gauw niet meer lezen, waardoor ze na slechts vijf jaar onderwijs begon met werken op het land. Op 19-jarige leeftijd trouwde ze met de man die de vader van haar acht kinderen zou worden. Drie van haar kinderen kwamen al vroeg te overlijden. In 2018 overleed ook haar man. Tot voor kort leefden Paulette en haar vijf kinderen van de cacaoteelt, maar haar kleine plantage bezweek recentelijk onder een plantenziekte.

Paulette gelooft dat ze met het 100WEEKS-geld in kleine stapjes een beter bestaan kan opbouwen. “Petit à petit, l’oiseau fait son nid”, aldus Paulette. (Beetje bij beetje, zo maakt de vogel zijn nest.) Met haar nieuwe bron van inkomsten hoopt ze haar vijf kinderen en pasgeboren kleinkind langer naar school te kunnen sturen, zodat de vicieuze cirkel van armoede in haar familie wordt doorbroken.