100WEEKS publiceert eerste Cash Lab studie: cash transfers in Ivoorkust

Een consortium onder leiding van 100WEEKS verrichtte diepgaand onderzoek naar de langetermijneffecten van cash transfers op cacaoboeren. De resultaten zijn veelbelovend.

Armoede is een groot probleem in agrarische productieketens. Miljoenen boeren die de basis vormen van de wereldhandel in suiker, cacao en palmolie verdienen te weinig om van te leven.

Dit geldtekort is een hardnekkig probleem. In 2022 sloegen 100WEEKS, Unilever, Cargill, het Initiatief Duurzame Handel en het Koninklijk Instituut voor de Tropen de handen ineen. Cash Lab was geboren. Dit nieuwbakken onderzoekscollectief ging op zoek naar een antwoord op een simpele vraag: kan tijdelijke financiële steun boeren en hun families voorgoed uit de armoede halen?

Money well spent: incomes rose and health improved

Het eerste onderzoeksproject vond plaats in de zomer van 2022. Deze studie vergeleek 185 mensen die een cash transfer kregen met 188 anderen, allen woonachtig in de gemeenschappen die afhankelijk zijn van de cocoateelt, in de Indénié-Djuablin regio in Ivoorkust.

De resultaten van dit onderzoek zijn veelbelovend. Achthonderd dollar aan donaties, verspreid over twee jaar, bleek voldoende om gezondheid, inkomen en dieet van de ontvangers te verbeteren. Jaarinkomens stegen gemiddeld met meer dan $500 (exclusief de cash transfers zelf), vooral omdat ontvangers het ontvangen geld investeren in andere activiteiten die geld opleveren. Dit betekent dat voor elke dollar die gegeven wordt, er meer dan één dollar aan extra inkomsten wordt gegenereerd.

Vandaag publiceerden we een (Engelstalig) overzicht van de resultaten.

The Cash Lab
Klik op de link voor meer info!