Meet Catherine: onze Senior Programma Manager in Oeganda!

Bij 100WEEKS is het onze missie om vrouwen te versterken en gemeenschappen te transformeren door middel van directe geldtransfers en voortdurende ondersteuning. Vandaag zetten we een essentieel lid van ons team in de schijnwerpers, wiens toewijding en passie onze missie in Oeganda vooruit helpen.

Kun je ons vertellen wie je bent, waar je woont en wat je rol is binnen 100WEEKS?

Ik woon op het platteland op een landgoed genaamd Gayaza, in het district Wakiso, dat grenst aan Kampala. Ik heb hier mijn huis gebouwd. Ik ben de Senior Program Manager voor 100WEEKS in Oeganda en ik ben verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma van begin tot het einde van de 100 weken. Mijn rol omvat het samenwerken met lokale partners, het organiseren van dorpsselectie, het coachen van deelnemers, het onboarden van deelnemers in het programma, het maandelijks trainen van coaches, het uitvoeren van basis- en eindbeoordelingen, rapporteren aan donoren, gegevens invoeren en communiceren met het marketing- en communicatieteam.

Wat inspireerde je om voor 100WEEKS te gaan werken?

Het 100WEEKS-programma sluit perfect aan bij mijn studie Gender en Ontwikkeling aan de universiteit. Voordat ik bij 100WEEKS kwam, werkte ik als onderzoeksconsultant. Hoewel we gegevens verzamelden van deelnemers, was het doel vaak om grotere instellingen te informeren en hoogstaand beleid te creëren dat niet direct ten goede kwam aan de mensen waar het om ging. Dit gebrek aan directe impact beviel me niet. Echter, 100WEEKS is anders. De onvoorwaardelijke directe geldtransfers en het live dashboard dat de impact op de deelnemers laat zien, inspireerden me. De hulp gaat rechtstreeks naar vrouwen, die de verzorgers van het huis zijn, zonder bureaucratie of vertragingen. Het is een eenvoudige, directe subsidie, geen lening, wat een echt verschil maakt.

Hoe ziet een werkdag in jouw leven eruit?

Elke dag is druk voor mij. Ondanks het hectische schema is het nooit vermoeiend omdat ik weet voor wie ik het doe. De structuren zitten goed in elkaar. Dankzij coördinatie met het team, de lokale coaches die direct bereikbaar zijn voor mensen in hun groep, en de enquêteurs die de surveys afnemen, kan ik het programma efficiënt en tijdig uitvoeren. Het programma groeit dagelijks en dankzij deze structuren en toenemende efficiëntie kunnen we dat goed aan. Ook blijven we flexibel zodat we creatief kunnen inspelen op nieuwe uitdagingen.

Wat vind je het leukst aan je baan?

Ik hou ervan om de transformatie van vrouwen te zien. Wanneer we de deelnemers voor het eerst ontmoeten, zijn ze vaak gestrest en hebben ze moeite om in hun basisbehoeften te voorzien. Aan het einde van het programma is 80% van de deelnemers uit de armoede, ze zijn minder bezorgd en gestrest en hebben de middelen om zichzelf en hun gezin te onderhouden. Ze passen de kennis uit onze trainingen toe, sparen en ondernemen. De gemeenschap is trots op de zichtbare impact. Het programma verandert echt de mindset van de deelnemers en verandert hun leven.

Hoe werkt 100WEEKS samen met lokale partners en belanghebbenden in Oeganda om duurzame verbeteringen aan te brengen in het leven van mensen in armoede? Kun je enkele voorbeelden uit Oeganda geven?

Onze lokale partners zijn cruciaal bij het starten van ons programma in nieuwe gebieden. Ze helpen bij het selecteren van lokale coaches en deelnemers om het programma in een nieuw gebied te starten. We werken ook nauw samen met lokale gemeentelijke autoriteiten die ons begeleiden tijdens dorpsbezoeken in het voorselectieproces. Zij spelen een cruciale rol bij het identificeren van de meest kwetsbare families en het zorgen ervoor dat het proces goed verloopt. Kennis van de lokale gemeenschappen is hiervoor belangrijk. Door deze samenwerkingen zorgen we ervoor dat onze programma's duurzaam zijn en een echte, blijvende verandering teweegbrengen in het leven van mensen die in armoede leven.