'Niet iedereen heeft een geit nodig'

Toen de Kenyaanse William Owegi $400 kreeg twijfelde hij geen moment. Hij leefde weliswaar in armoede, maar hij gebruikte het niet om eten, kleding of schoolgeld aan te schaffen. Hij kocht een drumstel, twee gitaren en geluidsapparatuur.

William is een van de Kenyanen die te zien is in deze reportage van de Australische tv-zender ABC. Een verslaggever van ABC’s buitenlandse nieuwsprogramma Foreign Correspondent reisde naar Kenya om daar te kijken hoe de ontvangers van een cash transfer experiment hun geld besteedden. Alle deelnemers aan het experiment kregen direct geld overgemaakt op hun telefoon en mochten zelf weten hoe ze dat uitgaven, net als deelnemers aan het 100WEEKS-programma.

Williams aanschaf lijkt misschien frivool, maar de instrumenten zijn juist een investering. Hij speelt met zijn band regelmatig in lokale cafeetjes en weet zo een inkomen voor zijn familie te genereren. Hij hoopt uiteindelijk een muziekstudio te beginnen.

De reportage laat zien waarom direct geld geven vaak beter werkt dan programma’s waarbij al bepaald is wat nodig is. bepaalde vorm van hulp aan mensen opdringen. William weet het zelf het beste te verwoorden. “Alleen ik weet wat ik echt nodig heb en wat me in de toekomst van nut zal zijn”, zegt hij. “Niet iedereen heeft een geit nodig.”