Vice Versa bezoekt 100WEEKS-stel

Vice Versa, het tijdschrift voor mondiale samenwerking in Nederland, besteedde in zijn laatste editie uitgebreid aandacht aan 100WEEKS. Een correspondent ging langs bij een 100WEEKS-deelnemer in Rwanda.

Eva Nakato bezocht in Musanze, de bakermat van het 100WEEKS-programma, Claudine Uwingabire (28) en haar man Jean de Dieu Uwineza (31). Claudine nam tussen 2018 en 2020 deel aan het programma. Zij en haar man zijn handige ondernemers en het 100WEEKS-programma gaf ze een flinke boost. De twee brouwen bier, houden varkens en werken beiden als fotograaf - een unicum binnen het 100WEEKS-programma. Het stel was eerder al te zien in de 100WEEEKS-publicatie Geef Gewoon Geld.

De dynamiek tussen de twee is ook uitzonderlijk. In Rwanda zijn man-vrouwverhoudingen binnen huishoudens vaak bijzonder ongelijk, iets waar bij de wekelijkse meetings ook aandacht aan wordt besteed. Gezamenlijke beslissingen over financiƫn zijn namelijk vaak betere beslissingen.

Jean en Claudine delen de meeste taken binnen het huishouden en hun werk en zijn in Musanze wat dat betreft voortrekkers. Het is dan ook geen toeval dat ze worden gepresenteerd in een special van Vice Versa over changemakers, mensen die het verschil maken.

Klik hier om het hele verslag te lezen.