Zelf aan armoede ontsnappen: een praktijkvoorbeeld

Dat je minder arm wordt als je geld krijgt ligt voor de hand. Minder vanzelfsprekend is dat tijdelijke financiële ademruimte het mogelijk maakt om permanent je omstandigheden te verbeteren.

Dat dit wel degelijk zo is bewijst Vestine Ntirampeba (37). Nadat haar man overleed werd zij door haar schoonfamilie op straat gezet. Ze wist met moeite rond te komen en verdiende ternauwernood voldoende om eten op tafel te zetten.

Vestine zag direct kansen

Toen Vestine in november 2017 aan het 100WEEKS-programma begon zag ze meteen kansen. Langs de weg die haar dorp verbindt met districtshoofdstad Musanze lag een verwerkingsfabriek voor oesterzwammen: Kigali Farms. Deze onderneming runde een trainingsprogramma voor paddenstoelenkwekers en kocht delen van hun oogsten op. Paddenstoelen lijken misschien een onwaarschijnlijke keuze als landbouwgewas, maar ze zijn makkelijk te kweken en leveren per vierkante meter veel op. Lucratief dus voor een boer met bescheiden middelen.

Doordat Vestine via 100WEEKS van inkomsten verzekerd was wist ze een bedrag van 200.000 Rwandese Franc (ongeveer 200 euro) bij een lokale bank te lenen. Hiermee huurde ze een ruimte nabij de markt in haar dorp Gahunga voor de kweek. Met het 100WEEKS-geld kon ze haar gezin voeden terwijl ze zich volledig stortte op de kweek.

Cashen met oesterzwammen

Binnen twee maanden was de eerste oogst klaar. Vestine wist maar liefst 100 kilo te produceren die ze verkocht aan diverse partijen voor prijzen variërend tussen de 1.000 en 1.500 FRW per kilo. Totale opbrengst: 120.000FRW (ongeveer 120 euro). Niet slecht in een land waar de gemiddelde maandinkomen zo rond de 100 euro per maand ligt. De kweek is niet seizoensgebonden. Vestine kan nu dus elke twee maanden vergelijkbare bedragen verdienen.

Oesterzwammen zijn geen traditioneel ingrediënt in de Rwandese keuken, maar de overheid stimuleert de productie en consumptie om ondervoeding tegen te gaan. Vestine kan de lokale horeca in Musanze inmiddels tot haar klanten rekenen.

De lening bij de bank is inmiddels terugbetaald. Het succes van Vestine’s paddenstoelenkwekerij is niet onopgemerkt gebleven bij haar collega 100WEEKS-deelnemers. Ze wil haar handel uitbreiden en is nu met een aantal andere vrouwen uit haar groep bezig een coöperatie op te zetten. Het einddoel: allemaal permanent verzekerd zijn van inkomen.

Op de foto: Vestine met een nieuwe aanschaf!

Screen Shot 2018 06 29 At 14 26 20